Pajunen ja Hämäläinen ensimmäiset Himos Extreme-voittajat! – Himos Winter Trail

Pajunen ja Hämäläinen ensimmäiset Himos Extreme-voittajat!

IFK Lidingön suunnistaja Jere Pajunen ja Ski Jyväskylä

Jere Pajunen

n hiihtäjä Emma Hämäläinen pitivät kovinta vauhtia miesten ja naisten Extreme –sarjassa ja merkkauttivat 24 kilometrin voittoajoikseen 1.41.37 ja 2.09.23 , kun Jämsän Retki-Veikot isännöi lähes 400 polkujuoksijaa koonneen ensimmäisen Himos Trail -tapahtuman lauantaina Jämsässä. (Kuvat: Touho Häkkinen)

-Matkan aikana ehdin ajatella monenlaista ja tulin siihen tulokseen, että polkujuoksu on hieno laji näin upeassa ympäristössä, ylisti Pajunen.

Hän ei jättänytmitään sattuman varaan, vaan hän repäisi heti ensimmäisessä mäessä ja johti 2.3 kilometrin kohdalla vajaan minuutin turvin ennen Lakasen veljeksiä Jania ja Jonnea.

Jani Lakanen

-Otin aika reippaasti alun, koska ylämäet on vahvuuksiani. Samalla sai rytmitettyä omaa juoksuani, mikä kumminkin muuttui lopussa nautinnon puolelta kivun puolelle.

Pajunen on parhaimmillaan juossut puolimaratonin aikaan 1.07.17, mutta hän vakuutti sen olevan aivan eri laji kuin polkujuoksu. Kolminkertainen jukola- ja nelinkertainen tiomilavoittaja käänsi kisan jälkeen nuppinsa suunnistuksen puoleen ja kertoi tähtäävänsä tosissaan parin viikon päästä Lapuan Simpsiöllä käytävään pitkä matkan SM-kilpailuun.

-Lähden innolla Simpsiölle kisaamaan, sillä vaativa pohjalaismaasto houkuttelee tekemään huippusuorituksen. Hän matkustaa pariksi viikoksi Ruotsiin palautumaan ja tekemään muutaman hyvän treenin ennen, ennen kuin palaa perjantaina Suomeen.

Jani Lakanen toiseksi

Jussi Nokelainen

Miesten sarjassa toiseksi sijoittunut suunnistuksen maailmanmestari Kooveen Jani Lakanen jäi peräti 840 metriä nousua käsittäneellä reitillä Pajusesta lähes viisi minuuttia ja myönsi, ettei hän pystynyt ihan parhaimpaansa.

-Alku oli liian raju, kun ensimmäinen kolme kilometriä ylämäkeen painettiin neljän minuutin kilometrivauhtia.

Lakanen arveli myös, ettei hän ollut vielä riittävästi palautunut kovasta seuraleiristä ja pitkäksi venähtäneestä kevyestä lenkistä. Pari minuuttia Jani Lakasen takana otettiin lujasti yhteen kolmannesta sijasta, kun Inov-8 Mud Racing Teamin polkujuoksuspesialisti Jussi Nokelainen rutisti väkisin Nyrhilän nykäyksen Jonne Lakasen ohi ja kukisti hänet 24 sekunnilla. Seuraavat sijat veivät kovatasoisessa kisassa Terän suunnistaja Juha Sorvisto ja KRIK Finlandin maratoonari Matti Taini.

Hämäläisen alku rauhallinen

Emma Hämäläinen

Jos miesten voittaja Jere Pajunen teki eroa muihin alusta lähtien, naisten voittaja Emma Hämäläinen malttoi  katsella tilannetta aluksi.

-Otin tarkoituksella alun rauhallisesti ja juoksin muutaman naisen porukassa.

Hämäläinen oli kuitenkin jo 7,5 kilometrin kohdalla karussa muilta ja kasvatti johtoaan tasaisesti perässä tuleviin Reetta ja Laura Lakaseen.

-En osannut ennakkoon arvioida aikaani, mutta olen lukemiin (2.09.23) tyytyväinen, juttusi hyvävoimainen voittaja.

Kooveen Reetta Lakanen taipui yli 11 minuutin ja Nyrhilän Nykäyksen Laura Lakanen runsaan 16 minuutin päähän voittajasta ajoin 2.20.46 ja 2.25.33.

-16 kilometriä meni hyvin, mutta viimeinen vitonen otti lujille, puki Reetta Lakanen tuntojaan maalissa.

Laura Lakanen
Reetta Lakanen